История


i1  На 15 .09.1983г. отваря врати за своите ученици ново училище в 9-ти микрорайон на ж.к." Люлин".
С решение на СГНС то е регистрирано като 40 ОУ. От този ден започва неговата история.
Първият му директор е г-жа Райна Димитрова, а г-жа Милка Стоянова и г-н Първан Симов са заместник- директори.
Педагогическият съвет наброява 58 души, а паралелките са 36. Официалното откриване става на 6 юли 1984 г., а от 15.09.1984 г. училището вече е политехническо.От есента на 1985 г.  в училището влизат първите 6-годишни ученици, а първият випуск абитуриенти излиза през 1987г.

С решение на СНС от 10.08.1989 г. 40 ОУ е именувано на великия френски учен биолог и химик  Луи Пастьор.
Oт тогава датират връзките на училището с Френския културен институт. От същата година започва и началото на профилираното обучение по биология и химия с разширено изучаване на френски език.
40 СОУ е с най-стари традиции в обучението по профилиращия предмет биология и здравно образование.

Със завета на патрона, "Знанието и мирът ще възтържествуват над невежеството и войната" се въэпитават бъдещите пастьоровци.
Преэ 1991 г. 40 СОУ става асоцииран член на ЮНЕСКО, а от 1993 г. е член и на Организацията на обединените училища в България. Училището работи по проблемите на екологията и екологичното възпитание.
През следващите години тенденцията на профилиране продължава, като се включва интензивно изучаване и на английски език, а профилите се разширяват до математика и информатика.

40 СОУ "Луи Пастьор" е център на културния и обществения живот в ІХ и Х микрорайон на ж.к. "Люлин", съчетава образователната традиция с модерното обучение, което съдейства за успешна реализация на учениците. Всяка година 70% от абитуриентите прекрачват прага на ВУЗ-овете като студенти.
През годините тържествените моменти на 40 СОУ са споделили двама министри на образованието, шест посланици на Република Франция и кметът на София г-н Стефан Софиянски.
i2
i3